Adelina PATRICHI
Mara RUSEL
Ludmila SHUMILOV

Adelina Patrichi

Jurnalistul care a descoperit-o în Calcutta

pe Chabu, sora lui Maitreyi Devi, considerată

de români decedată încă din anii 1930. 

Născută pe 29 martie, 1961, în Bucureşti și stabilită din 2015 în Verona, Italia, Adelina Patrichi a avut o relaţie de lungă durată cu Orientul – după călătoriile tatălui său în India, Pakistan şi Iran în anii '70, decide să studieze limbi şi civilizaţii străine la Universitatea din București, cu o lucrare de licenţă despre opera scriitorului persan Sadegh Hedayat. Abordată în anii comunismului în repetate rânduri de Securitate, refuză orice colaborare cu aceasta. Drept consecință, în anii 1980 nu se poate angaja nicăieri; predă, în regim de colaborare, limbile engleză și persană la Universitatea Populară din București. În anul 1990, imediat după revoluţie, se angajează ca redactor la secția de publicitate a Televiziunii Române, devenind mâna dreaptă a Mihaelei Mihai, creatoarea noului departament. După un an, devine realizator și gazdă a emisiunii Cultura în lume, pe canalul TVR1, rămânând la cârma ei vreme de aproape un deceniu. Reuşind să o întâlnească, în 1996, la Calcutta, pe sora lui Maitreyi DEVI, realizează documentarul Dragoste sau foc de paie, în trei părţi, despre povestea de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi. 


După decada de jurnalism TV, timp în care a semnat documentare despre civilizaţii străine şi reportaje de călătorie, ca şi corespondenţe în presa scrisă, autoarea se retrage din lumea televiziunii şi se dedică scrisului şi editării de carte. În anii 2001, 2002, 2003 și 2008 scrie și publică seria de cărți Indoglinda - ÎNDRUMAR DE CĂLĂTORIE ȘI CIVILIZAȚIE, INDIA ÎN EXTAZINDIA LA RECE și INDIA PICANTĂ. Înființează editura TAJ și aduce în România literatura indiană, mai puțin cunoscută, deschizându-și mai târziu zona de interes în spațiul literaturii universale, realizând recuperări ale unor cărți de valoare care, în ritmul actual al aparițiilor editoriale tip best-seller, au scăpat ochiului editorilor. O consacră în România pe Shivani SINGH. Descoperă un roman de Virginia WOOLF încă nepublicat în România. Lansează un proiect de recuperare a lui Rabindranath TAGORE.

 

În anul 2015 se transferă în Verona, unde se căsătorește și înepe lucrul la proiectul său de suflet, şi anume un roman cu acţiunea plasată în India și în România, începând din anii 1980 şi până astăzi.

Editura

TAJ

Patrichi F Adelina

PFA, Academiei 35-37 B

Bucuresti 010013

ROMANIA

TAJ este o editură independentă. O editură de autor. Cititori dragi, lumea nu se sfârşeşte acolo unde se sfârşeşte raftul editurii mastodont. Micile edituri din umbră rareori îşi îngăduie apariţii banale. Librari îndrăgosiţi de cărţi, aţi auzit de povestea Cenuşăresei? Vă dorim să daţi baluri după baluri, pentru a găsi toţi condurii de cristal pierduţi…
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon