SARATCHANDRA
Chattopadhyay
Mara RUSEL
Ludmila SHUMILOV

Saratchandra Chattopadhyay

(1876 - 1938)

 

Cel mai popular, cel mai tradus,

cel mai adaptat și cel mai plagiarizat

autor indian din toate timpurile 

DEVDAS

DEVDAS

Cel mai iubit personaj al literaturii și filmului indian.

PARINITA

PARINITA

Roman în pregătire

Saratchandra, autorul romanului DEVDAS, s-a născut, într-o familie modestă de brahmani din Devanandapur, un sat din Bengalul de Vest.                                                

 

A crescut într-o familie săracă iar educaţia lui a fost una sumară, într-o așa-numită pathshala, școală rurală. Deși se dovedește un elev inteligent și dotat, lipsa mijloacelor materiale îi face imposibilă continuarea studiilor. Fire aventuroasă, ca şi tatăl său Motilal (un veșnic visător cu capul în nori care vrea să scrie romane, care lucrează doar când și când, fiind astfel împins de nevoi să își crească cei cinci copii în casa socrului), după moartea bunicului şi a mamei sale Saratchandra declară că pleacă în lume, încercând să trăiască după regulile asceţilor rătăcitori. Prestează, ca și tatăl său, diverse munci modeste. În toate călătoriile sale, Saratchandra se apropie de păturile defavorizate ale societăţii - cerşetori, prostituate, muncitori cu ziua, manifestând o aversiune evidentă faţă de lumea artificială a celor înstăriți.

 

Continuându-și peregrinările, ajunge în Burma, de unde trimite scrieri la principalele reviste indiene de profil ale vremii. Trăiește mulți ani departe de India. În Rangoon se căsătorește, își pierde soția și fiul de numai un an, secerați de ciumă, se recăsătorește. Și scrie. Aici își scrie sau începe principalele capodopere: Devdas, Parinita, Srikanta şi Charitrahin, care l-au transformat, peste noapte,  într-un scriitor renumit şi într-un om bogat.

 

Întors în India, după câțiva ani cumpără un conac prosper în Samta, la periferia Calcuttei, şi își dedică restul vieţii scrisului. Din pricina obiceiului său de a se simți bine în compania celor umili, este atât de prietenos cu pescarii și spălătorii, încât localnicii din Samta nu se apropie de casa lui, trasând limita satului în fața gardului ei. Considerând că Saratchandra și-a dezonorat casta, ei declară casa autorului ca făcând parte dintr-un sat separat, numit din acel moment Samtaber. Astăzi, satul este din nou parte din Samta, și este declarat monument istoric.

 

Moare, ca urmare a unui cancer la ficat, în 1938, în plin avânt creator, după ce Universitățile din Calcutta și Dhaka îi conferă medalii și onoruri. Romanele lui fac şi astăzi senzaţie printre bengalezi, cititori avizi şi avizaţi, care vin în valuri imense la marile Târguri de Carte. Devdas este incontestabil cel mai cunoscut, citat şi iubit personaj din întrega literatură bengaleză.

Nota 1). citat din History of Indian Literature;
autor Sisir Kumar Das; publicat de Sahitya Akademi, 1995
 

Editura

TAJ

Patrichi F Adelina

PFA, Academiei 35-37 B

Bucuresti 010013

ROMANIA

TAJ este o editură independentă. O editură de autor. Cititori dragi, lumea nu se sfârşeşte acolo unde se sfârşeşte raftul editurii mastodont. Micile edituri din umbră rareori îşi îngăduie apariţii banale. Librari îndrăgosiţi de cărţi, aţi auzit de povestea Cenuşăresei? Vă dorim să daţi baluri după baluri, pentru a găsi toţi condurii de cristal pierduţi…
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon