Mara RUSEL
Ludmila SHUMILOV

Rabindranath  Tagore

Premiul Nobel 1913

Rabindranath TAGORE

De ce apar stelele în noapte? De ce avem un cer deasupra? Unde ne ducem? De ce iubim? Ce e credința?

Poveşti stranii şi supranaturale. (În pregătire)

Ce se întâmplă când o femeie devine rivala lui Dumnezeu?

LICURICI

Perle de înțelepciune

STAFIA

CHATURANGA

Pe nedrept ignorate de programele editoriale româneşti ale secolului al XX-lea, romanele lui Tagore sunt creaţii uluitoare, incomode, în care dragostea-pasiune, practic inexistentă în societatea indiană de ieri şi de azi, este adeseori stihială. Cât despre religie, aceasta este supusă dezbaterii, îndoielii şi chiar negării, lucru neobişnuit şi politic incorect chiar şi astăzi, după un veac, în cele mai moderne părţi ale lumii. Universal, atemporal, niciodată demodat, Tagore a scris, cu un secol în urmă, aşa cum ar scrie dacă ar fi contemporanul nostru.

 

Cel mai cunoscut autor al Indiei, Tagore a adus Asiei, în anul 1913, primul premiu Nobel. A fost penultimul dintre cei cincisprezece copii ai unei familii de aristocraţi; tatăl său, Maharişi ("Marele înţelept"), era un mare iubitor de artă; bunicul, supranumit Prinţul, afacerist de succes, patron al artelor, filantrop şi neguţător de indigo şi zahăr, a fost primul bengalez fondator de bancă.

 

Poet, prozator, filozof, dramaturg, eseist, pictor şi compozitor de geniu, Rabindranath a excelat în tot ceea ce şi-a propus să realizeze. Pentru a salva copiii Indiei de metodologia strictă a educaţiei formale, a înfiinţat vestita şcoală în aer liber din Shantiniketan, după modelul tapovana, şcoala vedică în sihăstrie. Două dintre cântecele sale au devenit imnuri naţionale în India şi Bangladesh. A fost un promotor de marcă al dansului indian, un desăvârşit cântăreţ şi un inspirat creator de manuale şi cărţi pentru copii, pe cele mai diverse teme: limba engleză, traduceri, stele şi Univers.

 

O mină de aur pentru editurile indiene, care s-au bătut ani de zile pentru drepturile scrierilor sale, Tagore se vinde astăzi în tiraje uluitoare, în jurul numelui său construindu-se o adevărată industrie.

Editura

TAJ

Patrichi F Adelina

PFA, Academiei 35-37 B

Bucuresti 010013

ROMANIA

TAJ este o editură independentă. O editură de autor. Cititori dragi, lumea nu se sfârşeşte acolo unde se sfârşeşte raftul editurii mastodont. Micile edituri din umbră rareori îşi îngăduie apariţii banale. Librari îndrăgosiţi de cărţi, aţi auzit de povestea Cenuşăresei? Vă dorim să daţi baluri după baluri, pentru a găsi toţi condurii de cristal pierduţi…
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon